Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Draghi: Η ΕΕ να επενδύσει 100 δισ. ευρώ στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Προτεραιότητες ο έλεγχος του πληθωρισμού και η ανάπτυξη

Παρέμβαση Draghi: Η ΕΕ να επενδύσει 100 δισ. ευρώ στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Προτεραιότητες ο έλεγχος του πληθωρισμού και η ανάπτυξη
Ο Mario Draghi υπογράμμισε ότι η αύξηση της ανάπτυξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ετησίως έως το 2040 είναι εφικτή και μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο της διαδρομής προς ένα βιώσιμο χρέος.
Tη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών αλλά και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διεθνή διάλεξη στη μνήμη του Karl Brunner, που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Banca nazionale svizzera), ο Mario Draghi ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και δημοσιονομικών πιέσεων.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ο Mario Draghi τόνισε ότι η απόλυτη προτεραιότητα της νομισματικής πολιτικής παραμένει ο έλεγχος του πληθωρισμού.
Όπως σημείωσε, σε μια φάση επιδείνωσης της δυναμικής του χρέους, οι αγορές θα αρχίσουν να δοκιμάζουν τη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών.
«Εάν οι αγορές αμφισβητήσουν ότι η σταθερότητα των τιμών προηγείται της δημόσιας χρηματοδότησης, το ασφάλιστρο πληθωρισμού θα επιστρέψει, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και οι ισολογισμοί των κρατών θα επιδεινωθούν», προειδοποίησε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι ένας τέτοιος κύκλος μπορεί να καταστεί αυτοτροφοδοτούμενος: η επιδείνωση των δημοσιονομικών καλλιεργεί προσδοκίες νομισματοποίησης του χρέους, γεγονός που αυξάνει τις πληθωριστικές προσδοκίες και το κόστος δανεισμού, εξασθενώντας περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.
Υπεραμυνόμενος των μέτρων που έλαβε η ΕΚΤ κατά τις περιόδους κρίσης, ο Mario Draghi ανέφερε ότι πέτυχαν τους στόχους τους, μειώνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κατά 140-150 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, τα μέτρα αυτά συνέβαλαν κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης μεταξύ 2015 και 2019, ενώ χωρίς αυτά, περίπου 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα είχαν εργασία.

Επιτόκια, ανάπτυξη και η απόκλιση με τις ΗΠΑ

Όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, ο Mario Draghi σημείωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί μια ασθενέστερη ανάπτυξη από αυτήν που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Παρόλο που η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της ανάπτυξης απέναντι σε πληθωριστικά σοκ, οφείλει να διασφαλίσει ότι η πορεία των επιτοκίων αναφοράς δεν υπερβαίνει το απαραίτητο επίπεδο για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δύο δυνάμεις επηρεάζουν σήμερα την ευρωπαϊκή οικονομία τις οποίες η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αντισταθμίσει:
Η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, τα οποία κινούνται παράλληλα με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων (Treasuries) και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.
Η υστέρηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με τα επιτόκια.
Ενώ οι ΗΠΑ επωφελούνται άμεσα από τα υψηλότερα ελλείμματα και τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ευρώπη υφίσταται το πλήρες βάρος της αύξησης των επιτοκίων λαμβάνοντας μόνο ένα μικρό κλάσμα της ανάπτυξης.

Δημοσιονομική προσαρμογή και υπερεθνικές μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον Mario Draghi, ο οποίος πρόσφατα δημιούργησε το think tank Rhine Group, εάν οι κυβερνήσεις χρηματοδοτήσουν την αύξηση των δαπανών χωρίς μέτρα εξυγίανσης ή μεταρρυθμίσεις, ο μέσος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη θα φτάσει το 130% έως το 2040 (και το 155% σταθμισμένος με βάση το μέγεθος των οικονομιών).
«Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναπόφευκτη, αλλά αν γίνει αποκλειστικά μέσω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, είναι αμφίβολο αν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», τόνισε.
Οι υπερεθνικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν τον πιο σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.
Η εφαρμογή του οδικού χάρτη της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων στη τεχνολογία, την καθαρή ενέργεια και την άμυνα σε μια περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών.

Επένδυση 100 δισ. ευρώ στην Τεχνητή Νοημοσύνη 

Ο Mario Draghi υπογράμμισε ότι η αύξηση της ανάπτυξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ετησίως έως το 2040 είναι εφικτή και μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο της διαδρομής προς ένα βιώσιμο χρέος.
Η ταχεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να προσθέσει έως και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση της παραγωγικότητας την επόμενη δεκαετία, ενώ οι εγχώριες μεταρρυθμίσεις και η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς μπορούν να προσφέρουν επιπλέον μισή μονάδα ετησίως.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης πρότεινε τη χρηματοδότηση της υπολογιστικής ισχύος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι η δημόσια συμμετοχή που απαιτείται για τη μείωση του ρίσκου αυτών των επενδύσεων ανέρχεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί απευθείας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Ακόμη και το συνολικό αυτό ποσό θα απαιτούσε μόλις το 5% του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, και δεν θα επιβάρυνε τους εθνικούς προϋπολογισμούς τη στιγμή που αυτοί βρίσκονται σε στάδιο δημοσιονομικής προσαρμογής», κατέληξε ο Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης